Probenecid

Sinonime : Probenecidum, Benemid - Merck-Sharp.
Prezentare : comprimate continand 0,500 g acid p-(di-n-propilsulfanil)-benzoic.
Actiune terapeutica : antigutos prin efect uricozuric; inhibitor al excretiei urinare a penicilinei.
Indicatii : guta (stadiu cronic), hiperuricemie prin tratament cu tiazide; se poate asocia in cursul tratamentelor cu peniciline pentru a mari si prelungi nivelul plasmatic ca urmare a reducerii eliminarii; este preferabil insa sa se recurga la doze mari de penicilina fara asociere de probenecid, acesta influentand defavorabil distributia tisulara a antibioticului. Asocierea de probenecid poate fi utila in cazul tratamentelor cu carbenicilina, in infectii grave (distributia tisulara nu este modificata semnificativ prin probenecid).
Contraindicatii : insuficienta renala, puseu acut de guta; nu se administreaza concomitent cu salicilati.
Reactii adverse : rareori, tulburari digestive, manifestate prin greturi, alteori eruptii cutanate. Supradozarea determina reactii de stimulare a sistemului nervos central pana la convulsii.
Mod de administrare : adulti 1 comprimat de 4 ori/zi, la bolnavii care primesc penicilina; in guta cronica: 1 comprimat/zi in 2 prize, in prima saptamana de tratament; de la caz la caz doza poate fi marita la 2-4 comprimate/zi, in 4 prize; copii 25 mg/kilocorp/zi ca doza initiala si 10 mg/kilocorp/zi ca doza de intretinere in asociere cu penicilina.
Pastrare : loc uscat si racoros.