Nistatin

Sinonime : Nystane, Mycostatin - Squibb.
Prezentare : flacoane cu 6 g pulbere (pentru suspensie orala) continand 0,480 g nistatin (2.400.000 U.I. = 24 doze a 100.000 U.I.); 1 ml suspensie contine 100.000 U.I.; comprimate vaginale continand 0,066 g (200.000 U.I. Nistatin), excipienti pana la 1 g.
Actiune terapeutica : antifungic polivalent, dotat cu activitate predominanta impotriva genului Candida (albicans si alte specii), activ si fata de Blastomyces dermatitidis si brasiliensis, Coccidioides immitis, Cryptococcus neoformans, Histoplasma capsulatum. Sunt rezistenti la Nistatin germenii microbieni grampozitivi si gramnegativi, actinomicetele, virusurile si majoritatea protozoarelor (afara de Leishmania donovani). Resorbtia Nistatinului dupa administrare per os este neglijabila. Substanta se elimina, nemodificata prin fecale. Nistatin sub forma de pulbere pentru suspensie orala este destinat pentru sugari si copii, de asemenea, pentru adulti care prefera medicatia lichida. In caz de asociere a candidozei bucale sau intestinale cu o infestare a pielii sau mucoasei nazale, vaginale sau rectale, se impune un tratament cu preparate antifungice de uz topic.
Indicatii : candidoza bucala a nou-nascutilor; candidoza bucala si esofagiana la sugari, copii si adulti; profilaxia candidozei bucale la nou-nascuti avand culturi pozitive, de asemenea , la nou-nascuti ale caror mame au culturi vaginale pozitive; tratamentul local al candidozei vulvo-vaginale, tricomoniaza vaginala in asociere cu metronidazol.
Contraindicatii : antecedente de hipersensibilitate la Nistatin.
Reactii adverse : Nistatin este virtual netoxic si nu da reactii de sensibilizare, fiind bine tolerat de toate grupele de varsta, inclusiv sugari debilitati, chiar in administrare prelungita. Dupa doze mari, pot aparea unele tulburari de tranzit intestinal (diaree s.a.); rareori, fenomene iritative vaginale.
Mod de administrare : prepararea suspensiei: se introduc in flaconul cu pulbere 20 ml de apa distilata, dupa care se agita energic flaconul timp de 2-3 minute. Suspensia astfel obtinuta contine 100.000 U.I. Nistatin/ml. Se administreaza cu pipeta, picurand suspensia direct pe limba, in amestec cu lapte sau incorporata in miere, jeleuri si alte alimente de consistenta pastoasa. Suspensia se retine putin in gura inainte de a fi inghitita, suspensia gata preparata este utilizabila timp de 7 zile, daca se pastreaza la temperatura camerei si 10 zile daca este conservata la frigider. Sugari si copii - doza unica uzuala - profilactica si terapeutica - este de 100.000 U.I. (1 ml); administrarea ei se repeta de 4 ori/zi (doza zilnica se poate mari, la nevoie, fractionandu-se tot in 4 prize); nou-nascuti - in scopuri profilactice se recomanda administrarea a 100.000 (1 ml) pe zi, direct pe limba; adulti - doza terapeutica este de 100.000 U.I. (sau mai mult la nevoie) de 4 ori/zi. Administrarea in scop terapeutic trebuie continuata, in general (atat la copii cat si la adulti), cel putin 48 de ore dupa vindecarea clinica, pentru a preveni recidivele. Intravaginal : 1-2 comprimate pe zi introduse cat mai profund; durata tratamentului cel putin 2 saptamani. Pentru prevenirea stomatitei candozice a nou-nascutului se recomanda, profilactic, administrarea la gravide a cate 1 comprimat pe zi, timp de 3-6 saptamani inainte de nastere.
Pastrare : ferit de lumina, caldura si umiditate. Valabilitate : pulbere 2 ani; comprimate 1 an.