Metiltestosteron

Sinonime : Perandren-Ciba, Methyltestosterone-Abbott.
Prezentare : comprimate sublinguale continand 0,010 g 17-alfa-metiltestosteron.
Actiune terapeutica : ester metilic al testosteronului, activ pe cale orala, avand efecte similare cu ale hormonului masculin natural. Contribuie la dezvoltarea organelor genitale si a caracterelor sexuale secundare. Determina un bilant azotat pozitiv, mobilizeaza lipidele din depozite, favorizeaza depunerea glicogenului hepatic si retentia hidroelectrolitica. Actioneaza si ca antagonist al estrogenilor.
Indicatii : eunucoidism, criptorhidie cu insuficienta orhitica, climacteriu viril; acromegalie, frigiditate, hiperfoliculinemie cu diferite manifestari clinice (metromenoragii, turgescenta premenstruala a sanilor, mastoza etc.); inhibitia post-partum a lactatiei; neoplasme mamare pe fond hiperfoliculinic, fibrom uterin; endometrioza.
Contraindicatii : adenom si cancer al prostatei; hipersuprarenalism; sarcina intre lunile a II-a si a IV-a; hipertensiune arteriala; insuficienta hepato-renala.
Reactii adverse : administrarea prelungita la femei poate determina hipoplazia endometrului, amenoree si virilizare.
Mod de administrare : dozele si durata tratamentului trebuie stabilite in functie de gravitatea bolii, de eventualul tratament androgen anterior si de intensitatea raspunsului obtinut etc. Adulti - se incepe cu doze orale sau sublinguale fractionate, ajungand la 3-5 comprimate/zi (0,030-0,050 g). In climacteriul viril si in fibromul uterin 8-10 comprimate/zi. Suprimarea lactatiei se realizeaza cu doza zilnica de 30-40 comprimate, incepand din a 3-a - a 4-a zi post partum. Copii 1-3 comprimate/zi, zilnic sau la 2-3 zile, sub supraveghere medicala.
Pastrare : loc uscat, ferit de lumina.