Meguan

Sinonime : Metformin, Glucophage-Aron.
Prezentare : comprimate continand 0,50 g clorhidrat de 1,1-dimetil-guanil-guanidina.
Actiune terapeutica : antidiabetic cu actiune aproape specifica asupra tulburarilor metabolice periferice ale diabetului, spre deosebire de sulfamidele hipoglicemiante, a caror actiune se exercita in special prin stimularea secretiei pancreatice de insulina. Meguan favorizeaza utilizarea periferica a insulinei, impiedicand inactivarea acesteia prin legare de globulinele anormale prezente in sangele bolnavilor de diabet. Efectul normoglicemiant al Meguanului este mai evident in cazurile incipiente, in care este posibila renuntarea la insulina; in cele vechi, administrarea Meguanului permite reducerea dozelor de insulina. Are si actiune anorexigena.
Indicatii : diabetul zaharat, dupa varsta de 35 ani, care nu poate fi echilibrat cu regim alimentar; diabetul decompensat in urma dezvoltarii rezistentei la sulfaniluree; diabetul instabil, diabetul insulino- si sulfamidorezistent.
Contraindicatii : diabetul zaharat al copilului, al adolescentului (diabetul zaharat de tip juvenil); cetoza, coma diabetica, afectiunile hepatice grave; sarcina.
Reactii adverse : frecvent, tulburari digestive (anorexie, greata, varsaturi, diaree sau constipatie), cand nu se respecta indicatia ca produsul sa fie luat in timpul mesei sau dupa masa.
Mod de administrare : se recomanda individualizarea stricta a posologiei; tratamentul cu Meguan se incepe cu 6 comprimate/zi, in 3 prize, la sfarsitul meselor; dupa 2-3 saptamani, doza zilnica se poate reduce la 2-3 comprimate (doza de intretinere); la bolnavii aflati sub tratament cu insulina, se poate incepe diminuarea dozelor de hormon dupa 2 zile de administrare a Meguanului, suprimarea completa fiind posibila, in general dupa 15 zile.
Pastrare : ferit de caldura si umiditate.