Levomepromazin

Sinonime : Nozinan-Specia, Tisercin.
Prezentare : comprimate continand 0,025 g si, respectiv, 0,002 g levomepromazin; fiole de 1 ml continand 0,025 g levomepromazin.
Actiune terapeutica : neuroleptic fenotiazinic major, cu actiune sedativa; prezinta inca efecte antiemetice, hipotermizante si de potentializare a anestezicelor generale.
Indicatii : doze mari (comprimate si fiole de 0,025 g): stari depresive grave, stari de agitatie si excitatie psihomotorie, stari confuzionale, schizofrenie, nevroze cronice halucinatorii si de interpretare; tulburari nevrotice; in cadrul curei de somn; pentru potentializarea narcozei si sedare postoperatoare,cat si ca medicatie prenarcotica; analgezie obstetricala; algii zosteriene, neoplazice, trigeminale s.a. Forma injectabila este indicata in special in tratamentul de atac al psihozelor si al psihonevrozelor, cand administrarea per os a preparatului nu este posibila. Doze mici (comprimate de 0,002 g): stari de hiperexcitabilitate psihica sau de neliniste (coexistente cu boli infectioase sau alte boli somatice); stari depresive usoare, cenestopatii si reactii ipohondriace; tendinte psihastenice cu preocupari anxioase; fobii sau obsesii; labilitate psihica; alergii cutanate.
Contraindicatii : hipotensiune arteriala (preparatul nu se asociaza cu medicatie hipotensoare, inclusiv IMAO); hipersensibilitatea la fenotiazine; starile comatoase, intoxicatiile cu deprimante ale S.N.C.; la bonavii cu boli severe cardiace, renale, hepatice sau discrazii sanguine. Forma injectabila este contraindicata copiilor sub 12 ani.
Reactii adverse : uneori somnolenta,la inceputul tratamentului sau in cazurile de crestere prea rapida a dozei zilnice. Pentru prevenirea ametelii care poate aparea dupa primele prize este bine ca bolnavul sa stea culcat cateva minute dupa ce a luat medicamentul. In primele 5-6 zile de administrare a dozelor mari, bolnavul trebuie sa ramana la pat.
Mod de administrare : se recomanda individualizarea dozei zilnice, incepand cu doze mici si stabilind, prin tatonare, doza utila (minima eficace). De obicei, doza zilnica variaza intre 75 si 100 mg pentru starile nevrotice si este de 150-250 mg pentru psihoze. In cadrul tratamentului cu doze mici (comprimate a 0,002 g) posologia este urmatoarea : adulti 6-12 mg (3-6 comprimate) pe zi; se incepe cu 1 comprimat seara la culcare, marindu-se treptat doza, astfel incat sa se ajunga la doza utila cam in 3 reprize; copii - in functie de greutate, cate 1/4 mg/kilocorp/zi.
Pastrare : ferit de lumina.